Alimentació i estat emocional: un vincle molt estret

Publicat per: Clínica Vida'm

El nostre estat emocional té un efecte molt poderós sobre l’elecció dels aliments. A Clínica Vida’m som conscients que l’alimentació i l’estat emocional mantenen una relació molt estreta. En moltes ocasions tendim a rebaixar tensions amb el menjar. Qui no s’ha menjat un dolç en un moment de fluixera?

Quan estem nerviosos, tristos o avorrits, el nostre cos ens demana aliments rics en greixos i/o sucres. El motiu es troba en el fet que aquestes substàncies activen sistemes de recompensa en el cervell. D’aquesta manera, s’allibera serotonina, una hormona coneguda com l’”hormona de la felicitat”, responsable d’aquesta sensació de calma i benestar que tant ens reconforta. Sembla que així afrontem millor el que ens passa. Aquest és un clar exemple que ens demostra el vincle entre alimentació i estat emocional.

Per poder combatre aquest paper, a Clínica Vida’m sabem l’important que és escoltar el nostre cos i saber diferenciar les necessitats que tenim en cada moment. Has provat sortir a fer una passejada en un moment d’avorriment? Potser així evitaràs obrir la nevera i començar a menjar sense control.

Per a això, també és important saber diferenciar quin tipus de gana experimentes en determinades situacions. Saps diferenciar la gana real de la gana irreal? Recordem que alimentació i estat emocional, sovint, van lligats.

  • La gana real és la gana fisiològica, aquella que el nostre cos ens reclama quan hi ha un dèficit d’aliments.
  • La gana irreal és la gana que correspon a diferents necessitats o estímuls i que ens incita a consumir aliments, sense pensar més enllà. A Clínica Vida’m diferenciem dos tipus de gana irreal:

La gana hedònica és la que ens fa menjar per plaer. I moltes vegades mengem simplement perquè ens agrada aquest aliment en concret. La indústria alimentària ha posat al nostre abast molts productes alimentaris que apel·len a aquest tipus de gana i que generen addicció per les seves grans quantitats de sucres, greixos de mala qualitat i additius químics. Reeducar el teu paladar serà clau per poder satisfer aquesta fam amb aliments saludables.

La gana emocional. Aquí també ens escapem de l’àmbit de la dietètica i entrem en un terreny més profund, que també és important tenir en compte. Podem menjar per avorriment, tristesa, ansietat, impaciència, frustració o simplement ”perquè ens ho mereixem”. Quantes vegades ens hem posat a menjar quan en realitat el que necessitàvem era una altra cosa? Quan mengem amb gana emocional a Clínica Vida’m detectem que el que busquem no és precisament satisfer la gana real o gana fisiològica, sinó que necessitem cobrir les necessitats que l’estrès o els nervis del dia a dia ens produeixen. El problema és que aquest tipus de gana no es satisfà menjant. L’única cosa que estem fent és posar “un pegat”.

Donada la relació que guarden alimentació i estat emocional, a Clínica Vida’m aconsellem que, en moments en què entra en joc la gana emocional, provis, per exemple, fer una altra activitat com sortir a passejar. Et sentiràs molt millor que menjant qualsevol cosa.

Comparteix aquesta publicació