Setembre és el mes de la fi de l’estiu i de la tornada a la rutina. Per a molts és el mes de tornar a cuidar-se i de posar-se en forma després dels excessos de l’estiu. Però, com fer-ho correctament? Què és realment una alimentació saludable? Ens ho explica la Laia Gasco, una de les nostres nutricionistes:
Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), dur una alimentació sana i equilibrada durant tota la nostra vida ens ajuda a prevenir la malnutrició, malalties no transmissibles (diabetis, cardiopaties, accidents cardio-cerebrovasculars i alguns càncers) i altres afectacions.
Però, quins factors i qualitats ha de tenir una correcta alimentació? Ha de ser:
- COMPLETA. Ens ha d’aportar les quantitats adequades de tots els nutrients que el nostre organisme necessita per a fer les seves funcions vitals i per a viure correctament.
- VARIADA. Una alimentació saludable no ha de ser avorrida i monòtona, així que hem d’hem de variar la nostra gamma d’aliments i que siguin frescos i de temporada.
- ADAPTADA. L’alimentació ha de ser totalment personalitzada a les particularitats de cada persona, als seus horaris, les seves condicions econòmiques, el seu estat físic i mental, etc.
- SUFICIENT EN ENERGIA. Els aliments que mengem ens han d’aportar l’energia que necessitem perquè el nostre organisme funcioni correctament i ajudi a prevenir l’excés de pes i totes les seves patologies associades.
- SEGURA. No ens ha de posar a la nostra salut en risc, ha de prevenir les toxiinfeccions alimentàries amb una correcta manipulació i conservació dels aliments, a més de conèixer i evitar la ingesta de productes nocius per a nosaltres.
- SATISFACTÒRIA. No ens podem oblidar que menjar és un autèntic plaer, així que és important que els aliments, les seves quantitats i les seves preparacions siguis apropiades i agradables per a satisfer-nos.
I, quins nutrients hem d’incloure i evitar per a estar correctament nodrits?
En l’alimentació hem de tenir present els diferents grups d’aliments perquè ens aportin els nutrients essencials per a portar una vida de qualitat i segura. Aquests grups són:
- Hidrats de carboni complexos. Aquests són el combustible del nostre cos, ens aporta l’energia necessària per a viure. Aquí trobem a la verdura, fruita, hortalisses, tubercles, llegums, cereals integrals i lactis naturals.
- Proteïnes de qualitat. Aquestes són les responsables de regenerar els nostres teixits, hormones i enzims, tan importants per al correcte funcionament de les nostres cèl·lules i el sistema immune. Les trobem en la carn blanca (pollastre, gall dindi, conill), els ous, el peix blanc i blau i la proteïna vegetal dels llegums i fruita seca.
- Greixos saludables. Ens ajuden a tenir una reserva energètica perquè el nostre organisme mai li falti. Aquí tenim a l’oli d’oliva verge extra (AOVE), la fruita seca, l’alvocat.
- Fibra. És essencial per a la nostra salut i mobilitat intestinal, a més de ser un bon aliat per a prevenir moltes malalties cardiovasculars, com el colesterol, el sucre i la tensió alta. La trobem en la fruita, la verdura, els llegums, fruita seca i cereals integrals.
I, pel contrari, quins aliments són els que hem d’evitar?
Hi ha aliments i productes que no ens aporten nutrients de qualitat i, per tant, hem de reduir o evitar:
- Productes ultraprocessats i precuinats.
- Limitar la carn vermella.
- Sucs envasats.
- Productes “Diet”, “light”, “zero”, etc.
- Productes refinats i ensucrats.
- Begudes alcohòliques.
- Productes fregits i rics en sal.
Però això no acaba aquí, per a tenir una vida de qualitat i guanyar anys de salut hem de tenir en compte altres factors tan importants com és la bona alimentació:
- Practicar activitat física de manera freqüent. L’exercici ens mantindrà actius i enèrgics en els nostres dies.
- Tenir un bon descans. Dormir entre 7-8 hores al dia ens ajuda a recuperar l’energia gastada durant el dia i a començar un nou amb les piles ben carregades.
- Mantenir una suficient hidratació. No ens oblidem d’anar bevent aigua al llarg del dia.
- No deixem de costat la nostra salut mental. El poder de la ment ens pot condicionar molt més del que creem. Demana consell als nostres psicòlegs!
Posa’t en mans dels nostres Nutricionistes, junts aprendrem a prevenir malalties, a combatre-les i a guanyar anys de salut 🙂