Bòtox i fisioteràpia pel bruxisme

Publicat per: Clínica Vida'm

Fa temps que ens visiten molts pacients amb dolor Orofacial i avui us volem parlar sobre el bruxisme i els tractaments que existeixen actualment. Per a això, hem entrevistat a Adrià Adam (fisioterapeuta) i a la Dra. Sara Arranz (metge estètic) de Clínica Vida’m, tots dos experts en aquest camp.

El bruxisme és una patologia que sofreix aproximadament el 70% de la població a Espanya. Actualment, la toxina botulínica (Bòtox) és un dels tractaments més eficaços per a corregir el bruxisme juntament amb la fisioteràpia (tractament de les disfuncions temporomandibulars) i l’odontologia (amb les fèrules de descàrrega), comenta Adam.

Com ja sabem, el bruxisme és l’acte inconscient d’estrènyer la mandíbula i grinyolar les dents, produint el desgast d’aquests. Pot donar-se tant pel dia com a la nit, encara que és més freqüent durant el somni.

Les injeccions de Bòtox són una de les solucions que existeixen actualment i consisteixen a afeblir el múscul prou com per a detenir el apretamiento involuntari de les dents. La majoria de les vegades, la persona afectada no és conscient que pateix bruxisme fins que una altra li adverteix que en dormir grinyola les dents, o és l’especialista qui l’informa després de realitzar-se un revisió dental rutinària, explica la Dra. Arranz.

Sol aparèixer a edats primerenques (adolescència) i afecta en igual mesura a homes i dones. Es tracta d’un hàbit molt perjudicial que, en funció de la seva freqüència, pot provocar desgastos extrems i dolor en la musculatura cervicofacial i en l’articulació temporomandibular (ATM). Encara que de moment es desconeix el seu origen, es coincideix que l’estrès i els trastorns del somni podrien estar involucrats, com a factors principals. A més d’hipersensibilitat dental i dolor constant en els músculs facials i en les dents, aquest pot provocar altres problemes com:

  • Dolor cervical
  • Acúfens (xiulets en les oïdes)
  • Insomni
  • Vertigen
  • Bloquejos i clics articulars

Quan el problema del bruxisme no es corregeix a temps sol desembocar en alteracions articulars, amb limitació per a la correcta obertura bucal (es considera una obertura correcta a partir dels 40mm entre l’arc dental inferior i superior); per això, és habitual en aquests casos arribar a generar punts gallet (contractures musculars) molt dolorosos en la musculatura masticatòria i cervical, diu Adam.

Els tractaments per al bruxisme estan principalment orientats a reduir el fet de prémer les dents, prevenir el desgast de l’esmalt, eliminar el dolor i evitar possibles danys permanents a l’ATM. És per aquest motiu que a Clínica Vida’m dividim el tractament en 3 parts:

  • Injeccions amb Bòtox: els efectes generalment s’observen entre el primer i el tercer dia després de la injecció, seguida d’una o dues setmanes d’efecte màxim, i la durada típica de l’efecte és de 3 a 4 mesos.
  • Fisioteràpia i hàbits saludables: mitjançant exercicis de mobilització i relaxació de la ATM.
  • Aplicació de fèrules de descàrrega: pròtesi ajustada a l’oclusió del pacient, que ha de col·locar-se durant les hores de somni, i la funció del qual és protegir les dents del desgastos, i alleujar la tensió en l’articulació.

Si creus que pots patir bruxisme (o si ho pateixes ja), no dubtis a consultar-nos. Com més aviat ho tractis, millor!

Comparteix aquesta publicació