Avui hem entrevistat una de les nostres psicòlogues, Esther Becerra, perquè ens parli de l’ansietat, una de les simptomatologies més comunes tractades en qualsevol consulta psicològica.
Preocupar-se en excés pel futur, sofrir inquietud, fatiga o dificultat per a concentrar-se poden ser alguns senyals que donin la veu d’alarma. Quan percebem un perill o amenaça, tenir una mica d’ansietat ens ajuda ja que anticipa, activa i facilita la nostra resposta davant una situació. El problema és quan fa que evitem situacions i ens limita en la nostra vida diària, comenta l’Esther.
Perquè és important demanar ajuda psicològica?
- Perquè l’ansietat, quan és molt elevada, interfereix en la nostra capacitat de superar dificultats perjudicant moltes àrees de la nostra vida.
- Perquè les causes de l’ansietat són múltiples i variades, i sota aquest símptoma sempre hi ha altres aspectes a tractar.
- Perquè un psicòleg t’acompanya a identificar el que t’està passant, saber com es manifesta en tu, t’ajuda a conèixer-te millor i a obtenir el que necessites sense jutjar-te.
El tractament de l’ansietat abasta el component físic cognitiu, emocional i conductual, i és important identificar què és i com ens afecta personalment; és per aquest motiu que s’ofereix l’aspecte psicoeducatiu en teràpia, explica l’Esther.
Es confon molt el terme ansietat?
Pot ser que alguns símptomes els associem ràpidament amb ansietat, però potser uns altres no. Cada persona respon d’una forma diferent; una persona pot manifestar-la menjant excessivament i en canvi a un altre que se li tanqui l’estómac. Hi ha qui comença a moure’s i a fer coses en automàtic i qui es queda paralitzat.
Hi ha persones que ho manifesten més a nivell físic (amb maldecaps, palpitacions, suor de mans, abdomen inflat) i altres ho identifiquen més en les seves reaccions o conductes. En qualsevol cas, tot està unit. És per això que de sobte, un pot veure’s obligat a cancel·lar una cita amb algú a última hora perquè no se senten capaç d’afrontar-la o saltar amb irritabilitat davant qualsevol nimietat…
En què consisteix el tractament?
Part del tractament consisteix a aprendre a observar les nostres sensacions, emocions i pensaments amablement. Obviar-los o evitar-los fa que persisteixi el problema…
En la psicoteràpia utilitzo teràpies contextuals de tercera generació que tracten aquesta evitació experiencial. La respiració o el mindfulness també ens ajuda a connectar amb nosaltres. Podem tractar al cos com el nostre aliat, precisament perquè tot està reflectit en ell.
Seguint aquesta línia utilitzo tècniques contemporànies i innovadores per a treballar amb la memòria somàtica. Amb això s’ajuda a equilibrar el sistema nerviós perquè no sigui tan reactiu. Combinar la kinesiología amb la psicoteràpia aporta grans beneficis, comenta l’Esther.
Per a tot això cal posar-se en mans d’un expert que pugui personalitzar el tractament en l’aplicació de les tècniques i acompanyar-te en tot el procés, és bàsic. No a tots ens passa el mateix ni ens afecta de la mateixa manera. Tampoc ens funcionen igual totes les tècniques. Avui dia vivim en l’era de la informació; moltes persones s’informen sobre el que els preocupa per Internet per a calmar la seva ansietat i poden creure que amb el coneixement intel·lectual que obtenen és suficient, però l’ansietat és complexa. Sovint, l’excés d’informació genera el contrari, evitació o angoixa d’allò que imaginem o temem sense conèixer-ho. Per a entendre la nostra ansietat és necessari un procés més holístic i d’autoconeixement.
Si vols saber més o demanar cita contacta’ns al 977 249 906 🙂