Els joves, els filtres i la seva autoestima

Publicat per: Clínica Vida'm

Avui hem entrevistat a l’Arlet Pasqual i ens ha parlat dels joves, els filtres i la seva autoestima.

Igual que les xarxes socials han evoluciona’t, també ho han fet les seves opcions i, en concret, els filtres de les fotografies. Arlet comenta que aquests han passa’t del factor graciós o simpàtic, com podria ser el filtre amb orelles de gosset; a ser un complet distorsionador de la realitat .

Es realment beneficiós que sigui tant fàcil quedar bé en una fotografia pels més joves?

Efectivament la resposta segons la nostra psicòloga és NO! 

El missatge que els filtres estan donant és que la realitat ha de ser amagada, que no està ben vista, que ets millor quan surts diferent i no ensenyes les teves “imperfeccions”. Quants hem sentit la frase de, “Posa un filtre que així quedo millor!”? O inclús, quants no l’hem utilitza’t? Hem de tenir en compte que aquest filtre no estarà quan el jove es vagi a pentinar al mirall, o quan s’estigui provant roba en un vestidor d’una botiga. És aquí quan la seva autoestima es veurà dominada pel factor on-line.

El problema no és només la baixa autoestima que pot desenvolupar aquest jove, és també la inseguretat que li pot crear al treure’s aquest filtre, no acceptar-se ell mateix perquè el transfons del filtre era que no se li marqués cap granet a la barbeta, obsessionar-se amb no agradar als altres o voler agradar d’una manera que no és real, comenta l’Arlet.

Quines son les conseqüències que pot tenir a llarg termini?

  • Si el jove no s’agrada físicamentpot començar a evitar les relacions socials i a quedar-se tanca’t a casa per “por a no agradar”.
  • Si el jove s’obsessiona amb el seu físic pot desenvolupar trastorns de la conducta alimentària.
  • Si el jove busca l’aprovació dels altres mitjançant els filtres, pot arribar a tenir pensaments d’autolesions quan a la realitat no tingui el mateix èxit que a la vida virtual.

En definitiva, el filtres poden ser utilitzats per raons creatives, però aquells que parteixen de la base de ser retocs característics de la bellesa som nosaltres qui li hem de posar el filtre de “Zona perillosa, prohibit el seu ús”.

Comparteix aquesta publicació