Avui hem parlat amb Tania Pino perquè ens expliqui què fa el primer dia que rep a un pacient nou.
El tractament osteopàtic s’inicia amb un examen global de la persona: anamnesi, inspecció de la postura, palpació dels teixits i articulacions, test de mobilitat, ortopèdics i neurològics, i revisió de les proves d’imatge (radiografia, ressonància magnètica, etc) que pugui aportar el pacient. Amb l’examen osteopàtic busquem evidenciar totes aquelles alteracions mecàniques de l’aparell locomotor, del crani i del sistema visceral, explica Tania.
Una vegada es determina un possible diagnòstic, l’osteòpata aplica una sèrie de tècniques adaptades al pacient i al seu diagnòstic. La quantitat de sessions de tractament varia d’un cas a un altre.
Habitualment, es requereix un tractament cada 15-20 dies (podent-se allargar quan l’individu es troba millor), excepte en casos molt aguts on les sessions poden realitzar-se amb major freqüència, comenta Tania.
TÈCNIQUES UTILITZADES EN OSTEOPATIA
Amb Osteopatía s’utilitza una tècnica específica per cada teixit del cos, en funció si el que es vol tractar és una articulació, un lligament, un múscul, una víscera o una sutura cranial.
Les tècniques de thrust o de manipulació articular s’utilitzen per a corregir una disfunció somàtica i utilitza en la seva execució un moviment de poca amplitud i alta velocitat sobre els últims graus de mobilitat d’una articulació. En aquestes tècniques es genera un so degut a la cavitació articular.
La combinació d’aquestes tècniques de paràmetres menors de moviment permet disminuir la força, de manera que així s’evita qualsevol tipus de lesió sobre els teixits del pacient i, a més, són tècniques indolores.
Tot i que els thrust són més “escandalosos” a causa del so articular que produeixen, aquests només són un recurs més per a l’ús de l’osteòpata, ja que compta amb un ampli ventall de tècniques per a usar, sense necessitat de fer ús de la manipulació articular.
Les tècniques rítmiques són aquelles fonamentalment dirigides als teixits tous (lligament, múscul, tendó, etc) i a les articulacions. Un exemple d’aquestes tècniques són: stretching, bombament, relaxació post-isomètrica, tècniques miofascials, etc.
Així mateix, les tècniques funcionals serien aquelles que s’apliquen amb l’objectiu de relaxar la musculatura i inhibir la tensió miofascial, i s’apliquen no sols a nivell múscul-esquelètic sinó també a nivell visceral i cranial.
Interessant, veritat? Si vols conèixer més el món de la Osteopatia o creus que pot ajudar-te per a les teves patologies, no dubtis a contactar amb nosaltres al 977 249 906 🙂