Estrès per problemes econòmics? No!

Publicat per: Clínica Vida'm

Des d’una perspectiva biològica, l’estrès i l’ansietat estan vinculats a la necessitat de detectar les amenaces. Mentre que anteriorment el que amenaçava a l’ésser humà eren altres animals o la falta d’aliment, actualment els problemes econòmics són els que a la majoria ens amoïnen.

El gran inconvenient que sigui la mala situació econòmica el que ens afebleixi, en molts casos, no som capaços de controlar les circumstàncies que ens porten a aquesta situació, comenta Cristina.

Per a poder enfrontar-se a la vida actual, hi ha una gran lliçó que hem d’aprendre i que consisteix a alleujar l’estrès a través de l’esport, la interacció social i el treball constant. Però, com fer-ho en situacions extremes com quan hi ha hagut una crisi i ja s’ha desenvolupat una tendència a la depressió latent.

Els diners no garanteix la teva seguretat, per molt que t’ho hagin fet creure

Si bé els diners són necessaris per a adquirir productes de primera necessitat, no ho és per a garantir la salut o per a promoure unes xarxes socials satisfactòries. Però, com podem alleujar l’estrès per problemes econòmics seguint aquesta regla? Centra’t en l’aquí i ara. Gaudeix dels teus, del que tens sigui molt o poc.

En el cas que puguis fer alguna cosa sobre aquest tema com buscar tasques o sol·licitar ajuda, fes-ho sense pensar-hi massa. Així mateix, sempre recomanem que es busqui ajuda de professionals per a afrontar la situació tant a nivell laboral com psicològica, diu Cristina.

Simplifica la vida

El sistema en el qual vivim es basa, en gran manera, en el fet que ens sentim insatisfets amb la vida i que el resultat sigui comprar productes i serveis. Se suposa que amb aquests la nostra autoestima serà major, ens sentirem més intel·ligents o resultarem més populars. La realitat és que consumir no té res a veure amb ser feliç. Solament has de pensar quals van ser els moments de la teva vida en els quals millor et vas sentir. Segurament en la majoria dels casos no vas necessitar massa diners per a ser feliç…

Cerca ajuda externa

El gran problema de sofrir estrès per problemes econòmics és que es retroalimenten totes dues condicions i la conseqüència sol ser un quadre d’ansietat o depressió que dificulta encara més que se surti d’aquesta situació. Per això, contactar amb un professional psicòleg i amb un assessor financer poden ser les claus per a afrontar la situació tant a nivell mental com efectiu.

És fonamental que canviem la mentalitat negativa per la positiva perquè, d’aquesta manera, sapiguem afrontar convenientment la situació. Abans de res, l’actitud en combinació amb uns poders públics competents que sàpiguen solucionar les necessitats seran la clau per a afrontar qualsevol estat de crisi financera, explica Cristina.

Comparteix aquesta publicació