La fatiga pandèmica és un concepte instaurat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per referir-se a la reacció davant les prolongades mesures i restriccions generades per la pandèmia Covid-19.
“El que s’ha vist és que, amb el temps, quan es mantenen aquestes mesures necessàries per tenir cura de la salut de les persones, acaben generant un esgotament generalitzat”, explica el Dr. Diego R. Méndez, psiquiatre de Clínica Vida’m.
L’especialista assegura que la fatiga pandèmica es pot manifestar en:
- Cansament
- Aclaparament amb la rutina que ha implicat la pandèmia
- Ansietat
- Sensació de solitud
- Por
En aquest escenari, el Dr. Méndez emfatitza en què el perill està en què aquest esgotament fa que les persones es cuidin menys, facin servir menys mascaretes, no respectin la quarantena, es rentin menys les mans i, per tant, s’exposin més a la possibilitat de contagi.
“El fet que ara arribi el bon temps, on potser passarem dies que no seran com els havíem esperat, pot augmentar aquesta sensació de frustració i passar a quadres d’angoixa, tristesa, major irritabilitat i aparicions de símptomes que van més enllà del que pot significar la reacció natural a la fatiga pandèmica”, indica. Al respecte, detalla que, tal com ho planteja l’OMS, la fatiga pandèmica és una reacció natural que podem comprendre i que es genera després d’un temps prolongat de limitacions de trasllat, por de perdre la feina, la por a emmalaltir, etc. No obstant això, cal estar atents a quan aquesta sensació excedeixi la possibilitat de controlar-ho nosaltres mateixos.
Quan hem de demanar ajuda?
El psiquiatre assenyala que, en general, les emocions deixen de ser normals quan comencen a afectar el nostre funcionament quotidià; quan alteren la nostra capacitat de treball, el nivell de concentració, dificulten les relacions amb el nostre entorn i també quan ens posem més irritables.
A partir d’aquest moment és important detectar aquests símptomes i acudir al teu centre especialitzat per a poder superar aquesta fase el més aviat possible amb l’ajuda d’un professional en salut mental.