Què és la ferida d’abandonament?

Publicat per: Clínica Vida'm

La psicòloga, Cristina Alcoceba, de Clínica Vida’m sosté que “és la base sobre la qual es construeixen moltes relacions de dependència emocional”.

Les persones que comparteixen aquesta ferida senten molta por al fet que l’altra persona se’n vagi, a sentir-se abandonats.

De manera general, les persones amb la ferida d’abandonament, sovint presenten les següents característiques, especialment quan estan en una relació de parella:

  • Són grans “dadors”. Donen molt a la seva parella. Moltes vegades hi ha un desequilibri entre què donen i el que reben.
  • Tenen dificultat per a posar límits des de l’inici de la relació.
  • Presenten una certa tendència a voler que la relació evolucioni de pressa i s’estabilitzi aviat. Busquen l’estabilitat per a sentir una certa seguretat.
  • Al principi pot ser que tinguin dubtes sobre si realment els agrada o no l’altra persona; però en el moment que l’altre s’allunya entren en pànic (per por de perdre’l) i necessiten recuperar-lo ràpidament.
  • Es converteixen en la classe de persona que li agrada al seu company. A poc a poc van posant més i més focus en la parella (en el que li agrada a l’altre, el que l’atreu, etc.) i es van emmotllant a això.
  • És a dir, a poc a poc, amb l’objectiu que la parella es quedi, es van allunyant cada vegada més de qui són ells realment.
  • A vegades, davant l’ambigüitat de la seva parella i per por de no poder sostenir un abandonament, se’n van de la relació (abandonen ells a l’altre).

La persona amb aquest tipus de ferida, amb l’objectiu que la parella romangui al seu costat, a poc a poc es va abandonant a si mateixa, explica la Cristina.

Quan una relació acaba la gran majoria travessem una etapa dolorosa, un duel. No obstant això, les persones que vibren en aquesta ferida hauran de fer front al duel de la relació i al dolor d’haver-se abandonat així mateixes. I aquest és el pitjor i més dolorós dels abandons. En aquests casos es necessitarà més temps i treball perquè la persona torni a sentir-se bé.

Si sents que et ressona amb força aquest tema és recomanable que adquireixis eines per a aprendre a gestionar el que et succeeix. Recorda: no estàs sol.

Comparteix aquesta publicació