Fisioteràpia durant la lactància materna

Publicat per: Clínica Vida'm

Avui hem entrevistat a Itxaso Galdos, especialista en fisioteràpia a la lactància materna.

Per què és necessària la fisioteràpia durant la lactància?

L’OMS i Unicef consideren imprescindible la lactància materna exclusiva durant els primers sis mesos del nounat i recomanen que a partir d’aquesta edat i fins als dos anys, de manera complementària a la lactància, s’ofereixin al bebè altres aliments propis per a la seva edat, comenta l’Itxaso.

Però la realitat no és ni des de lluny la que recomanen totes les guies. A Catalunya, en un estudi del 2017, la prevalença de la Lactància Materna se situa al 80,22% el primer mes de vida, 76% al cap de tres mesos i 53,77% al cap de sis mesos de vida.

Les causes d’aquestes dades són multifactorials, pel que fa a la fisioteràpia podem trobar causes musculoesquelètiques.

Quines són aquestes disfuncions musculoesquelètiques?

Durant l’embaràs la posició que tingui el bebè, les tensions a la pelvis de la mare, l’encaixament del cap, el tipus de part, el temps que hagi durat i els primers minuts i hores de vida influiran en totes les estructures del cos del bebè i en algunes ocasions aquestes tensions i dificultats en el moviment interfereixen en la lactància.

Per això, des de la Fisioteràpia podem ajudar-te en:

  • Dolor en mamar, esquerdes, obstruccions, mastitis
  • Ingurgitacions mamàries i edemes
  • Problemes de succió al pit
  • Alteracions posturals de la mare o del bebè durant l’alletament
  • Poc guany de pes del nadó
  • Superproducció de llet materna
  • Còlics del lactant
  • Disfuncions musculoesquelètiques de la boca i/o la llengua del nadó
  • Disfuncions musculoesquelètiques del nadó que influeixen en la lactància (plagiocefàlies, torticoli congènita, fractures de clavícula, tensions en cervicals i/o crani, mandíbula)
  • Dificultats en les preses (preses molt llargues, es baralla amb el pit, plor al pit, espetecs en mamar)

Com és una sessió de lactància materna des del punt de vista de la fisioteràpia?

El primer de tot és fer una bona anamnesi, és a dir, iniciarem una xerrada on ens podràs explicar tot allò que està passant en la teva lactància i també anirem fent preguntes rellevants per a buscar la causa de les dificultats.

A continuació, farem l’exploració al nadó (reflexes primitius, evolució sensitiu-motora, estructures implicades en la lactància com el cap, la boca, la llengua.) També farem una observació i valoració de la presa al pit per així començar el tractament, explica l’Itxaso.

La lactància és la forma d’alimentació dels mamífers i, per tant, també dels humans, però gràcies als estudis sabem que la lactància és molt més que un aliment per a les criatures, és una garantia en el seu desenvolupament tant de físic, psíquic i emocional.

La lactància és la norma biològica que mare i nadó esperen; tanmateix, això no vol dir que la lactància sigui sempre fàcil. A vegades sorgeixen dificultats que gràcies a un bon assessorament, valoració, tractament i acompanyament poden solucionar tots aquests problemes.

Si vols més informació, truca’ns al 977 249 906.

Comparteix aquesta publicació