Avui hem volgut entrevistar al Dr. Javier Ribelles per parlar de la hiperhidrosi una alteració que provoca una sudoració excessiva que es produeix de manera contínua i imprevisible.
Aquesta suor sol aparèixer de manera localitzada a certes parts del cos: mans, peus, aixelles o cara i és comú que s’iniciï durant la infància i empitjori a partir de la pubertat, arribant a influir negativament a la vida social i personal de l’individu.
Malauradament, encara no s’ha descobert la causa real de la hiperhidrosi. No obstant això, hi ha algunes evidències que podria estar relacionada amb malalties neurològiques, endocrinològiques, fisiològiques o a causa d’un component hereditari. També, cal tenir en compte que la sudoració excessiva no ha d’estar relacionada amb la mala olor corporal. Aquesta pot donar-se per diversos motius com higiene deficient, combinació de bacteris, alimentació o canvis al sistema hormonal, comenta el Dr. Ribelles.
¿Quants tipus hiperhidrosi hi ha?
Hi ha dos tipus d’hiperhidrosi: la primària i secundària.
Com ja hem esmentat, encara que en el primer cas la suor pot aparèixer de manera generalitzada a tot el cos, el més comú és que afecti certes zones.
Per això s’han definit les modalitats següents:
- Hiperhidrosi palmar
- Hiperhidrosi plantar
- Hiperhidrosi axil·lar
- Hiperhidrosi facial
D’altra banda, hi ha una altra classe de sudoració excessiva anomenada sudoració prandial (o hiperhidrosi gustativa). Aquesta es produeix per una reacció exagerada de les glàndules sudorípares a causa dels estímuls que desfermen la secreció de sucs gàstrics després d’ingerir qualsevol tipus d’aliment.
¿Com podem solucionar la hiperhidrosi?
En funció de la intensitat de l’excés de suor i les preferències del pacient, hi ha diferents tractaments que poden ajudar a revertir la hiperhidrosi:
- Infiltracions de Toxina botulínica: el bòtox és un gran aliat per bloquejar l’activitat de les glàndules sudorípares i, per tant, la producció de la suor. Sol emprar-se principalment en hiperhidrosi palmar i axil·lar i cal tenir en compte que el seu efecte no és permanent, per la qual cosa el metge determinarà la periodicitat de les sessions.
- Iontoforesi: mitjançant l’aplicació d’un corrent elèctric unidireccional a baixa potència es pot disminuir la quantitat de suor plantar o axil·lar. Aquest corrent transcutani afavoreix que es tanquin les glàndules de manera temporal, per la qual cosa s’impedeix la sortida de suor a l’exterior.
- Tractaments sistèmics: l’Oxibutinina és una de les alternatives terapèutiques és la presa de certs medicaments orals. Aquests fàrmacs són especialment útils per a casos d’hiperhidrosi generalitzada o multifocal.
A més de tot això, és aconsellable prendre certes precaucions per prevenir l’excés de suor: canviar el desodorant per un antitranspirant, evitar la roba ajustada, decantar-se per teixits naturals com a cotó i tenir cura de la higiene, diu el Dr. Ribelles.
Si vols més informació truca’ns al 977 249 906.