La otoplàstia, una intervenció genial de cirurgia plàstica per a molts de nosaltres

Publicat per: Clínica Vida'm

Avui volem parlar-vos d’una de les cirurgies més demandades a la consulta de la Dra. Mejina: la otoplàstia.

La paraula otoplàstia es refereix a la intervenció quirúrgica per a solucionar el problema de les orelles prominents, que no és més que una deformitat del pavelló auricular.

És recomanada per a persones que tenen les orelles molt separades del cap o són més grans de l’habitual.

És una operació senzilla que es realitza amb anestèsia local i és possible realitzar-la tant en nens com en adults, encara així el postoperatori per a tots dos és molt específic i requereix de compromís per part del pacient i els seus familiars.

Amb aquesta operació estètica d’orelles es pretén donar un aspecte més natural al pavelló auricular que per raons hereditàries el pacient no presenta, comenta la Dra. Mejina.

Com es realitza aquesta operació?

Abans de començar és necessària una exploració física que facilitarà la intervenció i ajudarà al fet que sigui totalment personalitzada per al pacient.

En aquesta s’analitzaran la grandària i la forma natural de l’orella, la flexibilitat del cartílag, la profunditat de la cavitat així com una exploració del sistema del canal auditiu extern.

La intervenció té una durada d’aproximadament una 1.30h i consta dels següents passos:

  • Es marca i realitza un tall en la zona posterior de l’orella, deixant 1,50 cm d’orella totalment lliure i s’injecta un anestèsic local.
  • En cas de ser necessari s’extirpa una petita part de cartílag perquè l’orella tingui una aparença més fina i natural, encara que això s’estudia a cada pacient de manera independent.
  • En aquest punt s’apliquen les sutures, que seran les encarregades que l’orella mantingui la forma desitjada.
  • Amb una lleugera pressió s’anirà acomodant l’orella a la seva nova posició.
  • A conseqüència dels passos anteriors hem de extreure la pell sobrant de la part davantera de l’orella.
  • Gràcies a la posició de les sutures l’única cicatriu que deixa la cirurgia s’amaga darrere de les orelles sent inapreciable al dia a dia.

Com és el postoperatori d’una otoplàstia?

El postoperatori comença amb uns embenats de cotó al voltant del cap i en uns dies podrà reemplaçar-los per uns de més suaus.

Malgrat sonar tediós és important saber que aquest procés dura només una setmana; a partir d’aquest moment, el metge pot indicar-li seguir altres passos per a la correcta recuperació després de l’operació, com pot ser l’ús d’una diadema durant la nit.

Les orelles aconsegueixen la posició desitjada diverses setmanes després de la intervenció i és per això que el pacient ha de ser acurat i tenir paciencia quant als resultats, ja que, res més sortir de l’operació pot notar que no ha obtingut el resultat que esperava. A més, els primers dies després de l’operació pot presentar hematomes o inflamació.

Quan hagi passat una setmana de la cirurgia, tant nens com adults, poden tornar a la seva vida normal però portant una cura especial a la zona de les orelles, com dormir boca-amunt, no rentar els cabells fins a una setmana passada la intervenció, mantenir el cap alt a la nit per a evitar la inflamació… entre d’altres.

Gràcies als analgèsics, les molèsties durant el procés de recuperació són mínimes i un gran percentatge de pacients acaba el procés sense cap tipus de dolor.

Quina anestèsia s’utilitza en una otoplàstia?

Per a la cirurgia plàstica d’orelles la anestèsia és local, per la qual cosa el pacient es manté despert durant tota la intervenció però mancant de sensibilitat a les orelles.

El procediment es duu a terme a un hospital de dia i no requereix hospitalització, quan l’especialista el consideri oportú i en aquest mateix dia el pacient torna a la seva casa.

Es poden operar de les orelles els nens?

Rotundament si. L’operació d’ulleres en nens és tan segura com en adults, de fet, la otoplàstia és l’única cirurgia estètica que es realitza a menors d’edat.

Molts pares es pregunten si és possible operar les orelles dels seus fills, ja que a partir dels 4 anys els nens comencen a ser conscients de les diferències entre els seus companys i les orelles soplillo solen ser un punt de burla en els col·legis, explica la Dra. Mejina.

En quins casos estaria contraindicada la intervenció?

Tan sols estaria contraindicat si el pacient sofreix alguna malaltia que pugui interferir amb l’anestèsia o amb el desenvolupament de l’operació. També és convenient que si és fumador les tres setmanes abans no fumi o redueixi al mínim el consum de tabac.

Es perd sensibilitat en les orelles?

Això és cert, perden sensibilitat, però també és temporal, a mesura que passin els dies des de l’operació recuperarà la sensibilitat completa.

Es pot tenir problemes d’audició després de l’operació?

No, la intervenció es realitza sobre el cartílag exterior pel que el sistema auditiu no es veu afectat.

Es pot tornar a fer esport després de l’operació?

Una vegada hagi passat 15 dies des de l’operació es pot tornar a fer esport a excepció dels esports de contacte. Respecte als esports aquàtics es podran reprendre des que cicatritzin els punts.

Poden separar-se les orelles després de la intervenció?

En pocs casos es pot produir una recidiva, és a dir, que les orelles es desenganxin igual que podrien quedar lleugerament asimètriques una de l’altra a causa de la forma del crani i perquè de manera natural no tenim les orelles simètriques.

 

Si vols més informació truca’ns al 977 249 906.

Comparteix aquesta publicació