La punció seca, una gran aliada per la fisioteràpia

Publicat per: Clínica Vida'm

Una de les moltes tècniques amb les quals els fisioterapeutes de Clínica Vida’m treballen és la ja molt coneguda punció seca però, què és, en què consisteix i quines són les seves característiques?. Avui hem parlat amb Clàudia Ardid, fisioterapeuta especialista en aquesta tècnica per a que ens expliqui una mica més sobre el tema.

Per a començar, el terme prové de la traducció al castellà del concepte “dry needling”, el qual va ser utilitzat per primera vegada per Paulett l’any 1947.1 Al seu torn, la trobem dins del grup de les tècniques invasives,2,3 ja que consisteix en la introducció d’una agulla en el cos del pacient a través de la pell, sense injectar ni extreure substància o cap fluid, és a dir, usant tan sols l’estímul mecànic de la inserció.4

A l’hora de classificar-la, les modalitats de la punció seca poden enquadrar-se en dues possibles categories:

  • Punció Seca Superficial: és aquella tècnica en què l’agulla no arriba a la contractura, sinó que es queda en els teixits que la cobreixen.
  • Punció Seca Profunda: aquella en què l’agulla travessi la contractura.3

És bastant habitual que en consulta els pacients us preguntin si la punció és “com l’acupuntura, no?”

Sempre comentem que són com a “cosines-germanes” ja que la punció seca superficial s’assembla a l’acupuntura quant a la localització de l’agulla en el cos del pacient però difereix tant en la manipulació com en els objectius i les zones de tractament.

Els fisioterapeutes utilitzem les agulles de la punció para de tractar les famoses “contractures”, que les podríem definir com “un punt hiperirritable en el múscul associada a un nòdul palpable hipersensible localitzat en una banda tensa”. Tècnicament, el terme que s’utilitzem per a referir-nos a elles és el de “punt gallet miofascial (PGM)”5.

El tractament d’aquests punts pot provocar dolor local (en la mateixa zona on es troba) o referit (quan aquest s’expressa en una altra zona corporal diferent a la que s’està tractant), diu Claudia.

Moltes vegades hem sentit parlar de la resposta d’espasme local (REL)… Què és això?

Una de les conseqüències a l’hora d’aplicar la punció és la resposta d’espasme local (REL), la qual obtenim mitjançant l’estimulació mecànica de les contractures en inserir l’agulla en la contractura5,6. La REL és una contracció involuntària, enèrgica i fugaç de les fibres que formen la banda tibant on s’allotja la contractura.3

Segons Travell i Simons5,7 és un signe de l’existència d’una contractura, motiu pel qual pot ser útil per al seu diagnòstic, ja que expressa de manera contundent la nostra proximitat a la contractura en realitzar l’estímul mecànic a través de l’agulla.5

Tant el dolor provocat per aquesta tècnica com les REL impliquen com a conseqüència que el pacient present, després de realitzar la tècnica i durant les pròximes 24-36 hores, un dolor ja sigui en la zona tractada o en la qual s’hagi reflectit aquest mateix denominat “dolor post punció”. Per sort, hi ha diversos mètodes per a combatre aquestes molèsties i nosaltres ens encarreguem d’informar-vos sempre en consulta, comenta Claudia.

Així doncs, i tal com comentem a la Clínica, és una tècnica dolorosa però que, al seu torn, i gràcies al fet de treballar directament sobre la pròpia contractura, ajuda a disminuir el dolor, la restricció de moviment i el temps de tractament, entre altres.

 

BIBLIOGRAFIA            

1.- Paulett JD. Low back pain. Lancet 1947;2(6469):272-6.

2.- Mayoral O. fisioterapia invasiva del síndrome de dolor miofascial. Fisioterapia 2005;27:69-75.

3.- Mayoral del Moral O, Torres-Lacomba M. Fisioterapia invasiva y punción seca. Informe sobre la eficacia de la punción seca en el tratamiento del síndrome de dolor miofascial y sobre su uso en Fisioterapia. Cuest Fisioter 2009;38(3):206-17.

4.- Mayoral O, Salvat I. Fisioterapia Invasiva del Síndrome de Dolor Miofascial: Manual de punción seca de los puntos gatillo. 1ª ed. Madrid: Editorial Médica Panamericana, 2008.

5.- Simons DG, Travell JG, Simons LS. Dolor y disfunción miofascial. El manual de los puntos gatillo. Mitad superior del cuerpo. 2ª ed. Madrid: Editorial Médica Panamericana, 2002.

6.- Simons DG, Dexter JR. Comparision of local twitch responses elicited by palpation and needling of myofascial trigger points.  J Musculoskelet PAin 1995;3(1):49-61.

7.- Travell JG, Simons DG. Myofascial pain and disfunction. The trigger poimts manual. The upper extremities. Baltimore: Williams & Wilkins, 1983.

 

Si vols més informació, truca’ns al 977 249 906.

Comparteix aquesta publicació