Parlem de la dependència emocional…

Publicat per: Clínica Vida'm

Avui hem entrevistat a la Neus Pi i ens ha parlat sobre la dependència emocional, un dels temes més demandats dins de la psicologia avui dia. Però, què entenem per dependència emocional?

Es considera així a una sèrie de comportaments addictius que es donen en una relació interpersonal on existeix una asimetria en el rol que assumeix cada persona. Per exemple, en la parella, parlarem d’un estat de subordinació extrema cap a l’altre a causa de la necessitat imperiosa de mantenir el vincle emocional i l’afecte, comenta la Neus.

Com saber quan parlem de dependència emocional? Com saber si realment depenem de la nostra parella, o si li necessitem en la nostra vida d’una forma sana? 

Existeixen diverses alarmes o “red flags” que ens poden fer pensar que estem en una relació dependent:

  • Sensació d’intranquil·litat subjectiva, quan sense que passi res aparentment, tenim dubtes constants de si l’altra persona continua volent-nos.
  • Malestar pel futur, o cosa que és el mateix, pensar constantment en tots els possibles escenaris negatius que podem viure en un futur pròxim amb la nostra parella: infidelitats, ruptures, problemes…
  • Estat d’ànim fluctuant. Si la nostra relació va bé, estem bé. Però si hi ha qualsevol problema, per petit que sigui, ens cau el món!
  • La molt coneguda “muntanya russa emocional”. Sentir que estem atrapats en una muntanya russa on tot ens desestabilitza, on no podem gestionar les nostres emocions i on les anades i vingudes en la nostra relació són constants.
  • Pànic a l’abandó. En una relació de dependència emocional la ruptura no s’interpreta com una cosa desagradable sense més. La ruptura és la fi, la tragèdia absoluta, i pensem que mai ens recuperarem d’ella perquè no concebem la nostra vida sense l’altra persona.
  • Necessitat d’accés a l’altre en tot moment. Ja sigui per crides, missatges, o cites… la persona amb dependència emocional necessita saber que té garantit el contacte amb la seva parella tot el temps, fins i tot en moments delicats com en horari laboral o a altes hores de la nit.
  • Finalment, una autoestima baixa, en què la persona no es percep a si mateixa com un complet ni com un adult funcional, sinó com una extensió de l’altre.

Com tota patologia, la dependència emocional té tractament. Si t’identifiques amb algun d’aquests símptomes o si sents que la teva vida de parella està perdent el rumb i necessites posar llum al que estàs vivint… demana’ns ajuda!

Si vols tenir més informació o demanar hora amb la Neus contacta’ns al 977 249 906 🙂

Comparteix aquesta publicació