El que anomenem sòl pelvià engloba un conjunt d’estructures situades a la pelvis. Està format per músculs superficials i profunds, fàscies, lligaments, el sistema circulatori i nerviós, així com la mateixa pelvis. Itxaso Galdos, especialista en disfuncions del sòl pelvià a Clínica Vida’m, explica en què es basen les funcions del sòl pelvià:
- Estabilització: a través de sinergies musculars que donen suport i subjecció a la resta d’estructures corporals durant qualsevol moviment.
- Sostén visceral per a fomentar un bon funcionament de tots els sistemes urinari, reproductor i digestiu.
- Ajuda al tancament d’esfínters (uretra i recte).
- Funció sexual i reproductiva: està relacionat amb el funcionament del clítoris, en la concepció, l’embaràs i el part.
La seva cura i bon funcionament és essencial per al nostre cos, però sabem que fins fa relativament poc temps no ha tingut el protagonisme que mereix. I és que el fet de la seva ubicació i la seva relació amb el sistema sexual i reproductiu ha afavorit que s’oculti en un gran tabú i desconeixement. Actualment, el més habitual és que només ho tinguem en compte les dones en el moment de la maternitat, però en realitat la seva cura és important en totes les etapes de la vida.
Per on començar a conèixer el nostre sòl pelvià?
Doncs pel principi, pel principi de la vida i igual que hem fet amb la resta del cos quan érem nadons, descobrir-nos a través dels sentits. Veure, tocar, sentir, fer olor, tot això propiciarà que la nostra ment vagi creant connexions amb aquesta part del cos, afirma Itxaso.
L’autoconeixement és la part més important i en moltes ocasions, més difícil, quan tractem qualsevol disfunció relacionada amb el sòl pelvià.
Per això t’animem que t’observis, et coneguis i si necessites suport per a posar llum i nom al que vas trobant, compta amb la nostra especialista en el camp de la fisioteràpia obstètrica. Et podem ajudar!