Quin ús se li dona a la ozonoteràpia per les hèrnies discals?

Publicat per: Clínica Vida'm

Avui hem parlat amb el Dr. De Salve, especialista en anestèsia i tractament del dolor de la Clínica Vida’m.

Quin ús se li dóna a la ozonoterapia per al tractament de les hèrnies discals?

La ozonoterapia és una tècnica que s’utilitza en moltes especialitats de la medicina. Donada la seva gran efectivitat, absència d’efectes secundaris i poques contraindicacions, el seu ús s’està estenent cada vegada més tant en l’àmbit privat com públic.

La Ozonoterapia Metgessa soluciona la patologia de manera definitiva en un 80% dels casos, un 15% de les vegades només les millora, encara que de manera molt important i, finalment, es dóna un 5% de vegades que la persona no reacciona als seus efectes sense arribar a produir-se millora. Té efectes antiinflamatoris, analgèsics i antifúngics, funciona com a antibactericida, oxigena la sang i afavoreix la circulació amb els beneficis que això comporta.

Quines vies d’aplicació existeixen?

La seva aplicació consisteix en una barreja d’oxigen i ozó medicalitzat. Les vies d’aplicació que existeixen són la intramuscular, la rectal i l’autohemoteràpia. En la meva consulta utilitzo les primeres dues que permeten al pacient de sortir de la consulta amb els seus propis peus, sense necessitar tractament previ amb sedants.

El número de sessions depèn de la patologia que s’estigui tractant (no és el mateix una hèrnia que una artrosi de genoll), de l’estat del pacient i de com evolucioni est, però en general són un mínim de 10 i un màxim de 20 en casos extrems. En el cas del tractament d’hèrnies discals (tant cervicals, dorsals com a lumbars) la via utilitzada és la intramuscular/paravertebral, comenta el Dr. De Salve.

En un 80% dels casos l’hèrnia es resol o millora de manera important, podent-se evitar en molts casos passar pel quiròfan, així com suprimir la ingesta d’antiinflamatoris.

Per a quins altres tractaments està indicada?

Gràcies a la seva acció fungicida, antibacteriana, d’inactivació viral (HIV, Grip, Hepatitis, C-Herpes Zoster, Uns altres), analgèsic antinflamatorio, d’activador circulatori, d’afavorir la cessió d’O2 per l’hemoglobina, de modulació i estimulació del sistema immunitari i gràcies a l’absència de reaccions al·lèrgiques i interacció amb els fàrmacs, l’ozó té múltiples indicacions en moltes patologies com, per exemple:

 • Teràpia del dolor: HIV, càncer, malalties autoimmunes, fibromiàlgies, dolors osteomioarticulars.
 • Medicina Interna: Hepatitis C aguda i hepatopatíes cròniques (hepatitis B i C), alteració dels components de la sang, malaltia cervell-vascular oclusiva, hipercolesterolèmia, cirrosi hepàtica, mucositis, alteració dels components de la sang, colitis ulcerosa/patologia de Crohn, linfedema, colibacil·losi, èczemes anals, hemorroides, proctitis, restrenyiment.
 • Medicina Estètica i Dermatologia: Hipodermitis induractiva e Lipodistrofias localitzades (CEL·LULITIS), herpes simplex i zoster, acne, èczema, úlceres herpètiques, virosi cutània, cremades i cicatrització de ferides, alopècia, onicomicosis, psoriasis.
 • Cardiologia: Cardiopatia isquèmica, estenosi cardíaca, angina de pit, síndrome d’hipertensió venosa, síndrome d’Isquèmia reperfusió.
 • Geriatria: Demència senil, arterioesclerosi, esclerosi cerebral, Alzheimer.
 • Ortopèdia, Traumatologia, Reumatología i Rehabilitació:  Hèrnia discal, conflictes discorradículares, artritis, reumatisme articular, fibromiàlgia, raquis (cervicalgias, dorsalgias), artrosi (coxartrosis, Gonartrosis), periartritis, túnel carpià, osteoartritis, tractament local de processos sèptics (fístules, escares, osteomielitis), inflamacions pelvianes, complicacions sèptiques postoperatòries en fractures de tíbia, osteocondrosis vertebral, ferides post-cirurgia (sutures que no han cicatritzat bé), artritis reumatoide.
 • Oftalmologia: Glaucoma d’angle obert, neuropatía òptica, retinosis pigmentària, degeneració macular senil.
 • Odontologia: Gingivitis.
 • Otorrinolaringologia: Síndrome cloceovestivulbar, amigdalitis crònica, faringitis infecciosa, síndrome vestibulococlear perifèrica.
 • Ginecologia: Tumors metaplasia, displàsia, vulvovaginitis de repetició, infeccions genito-urinàries per virus, fongs i bacteris, fongs i bacteris, mastodinea, processos inflamatoris i abscessos de mama, complicacions sèptiques obstètriques i puerperals (Infeccions postoperatòries en cesària), traumatismes obstètrics (esquinçament de la cèrvix uterina i del perineo), Insuficiència placentària crònica i hipòxia fetal.
 • Pediatria: Complicacions sèptiques postnatals
 • Neurologia: Cefalàlgia circulatòria, cefalàlgia de ram, depressió, migranya, malaltia de Parkinson.
 • Angiología i Flebología: Insuficiències venoses, patologies flebiáticas, úlceres diabètiques, peu diabètic, neuro infecciós, nafres per decúbit i gangrenes, úlceres postflebíticas, aranyes vasculars úlceres varicoses, varices, malalties vasculars degeneratives (aterosclerosis obliterante), linfangitis, furunculosis, arteriopatías, tromboflebitis recent, úlceres venoses.
 • Urologia: Isquèmia i reperfusió renal.
 • Immunologia: Coadjuvant en la radioteràpia i en la immunodeficiència adquirida.

Una explicació més àmplia de les dosis i els procediments generals es troba en la Declaració de Madrid sobre la Ozonoterapia

Existeixen diferents fases del tractament? En què consisteixen?

És imprescindible que s’aporti en la primera consulta una ressonància magnètica recent per a decidir si es pot realitzar el tractament. L’ozó és injectat en els músculs paral·lels a la columna vertebral en la zona de l’hèrnia i la superfície articular. L’ozó, per les seves propietats, neutralitza els productes tòxics despresos per la ruptura del nucli pulposo (hèrnia), responsable de la inflamació del nervi, i disminuint la contractura muscular a causa de l’acció analgèsica de l’ozó.

El tractament dura unes 5 o 6 setmanes, depenent dels casos. No té efectes secundaris perquè l’ozó no és un medicament i la seva efectivitat és molt alta, podent evitar l’haver de passar pel quiròfan. També hi ha pacients que ja han passat pel quiròfan, aquests presenten normalment fibrosi postquirúrgica (cicatrius doloroses). Amb el tractament de ozonoterapia de Vida’m s’aconsegueix disminuir en un 75% la grandària d’aquestes cicatrius o teixit fibròtic i reduir així el dolor en la mesura que sigui possible.

Hi ha algun tipus de contraindicació?

Les contraindicacions per a la seva aplicació són:

 • Patir hipertiroïdisme.
 • Patir favosis o problemes de coagulació.
 • Estar embarassada (no existeixen estudis en embarassades, per la qual cosa aquesta tècnica no es pot aplicar en elles).

Demana més informació aquí.

Comparteix aquesta publicació