Quan ens hem de fer una valoració del Sòl Pelvià?

Publicat per: Clínica Vida'm

La resposta a aquesta pregunta és ben fàcil, en qualsevol moment de la teva vida. No és necessari que esperis a estar embarassada o a tenir pèrdues d’orina o dolor. Encara que això sigui ara mateix el més habitual…

Avui hem parlat amb Itxaso Galdos, fisioterapeuta de Vida’m perquè ens compti una mica sobre la seva especialitat: el Sòl Pelvià.

El sòl pelvià és una part del nostre cos de la qual no hem tingut molta informació i molt menys consciència de com pot afectar el nostre dia a dia. A poc a poc cada vegada més sentim de la importància que té en el nostre cos i és que és imprescindible per a contenir les vísceres en el seu lloc, per a estabilitzar la pelvis i la columna intervenint en el manteniment de la postura. També és part fonamental en l’embaràs i en el part.

Veient les seves funcions podem adonar-nos de l’important que és per a totes les persones en qualsevol moment de la seva vida, comenta Itxaso.

En què et beneficiarà conèixer el teu Sòl Pelvià?

  • Millora l’esquema corporal: ja que el sòl pelvià és part fonamental en l’estabilització de la pelvis i en el manteniment de la postura. Tenir una bona consciència del sòl pelvià propiciarà tenir una millor postura.
  • Ajuda en el rendiment esportiu: una estabilització lumbo pelviana eficaç millora l’economia muscular del core i deixa espai al treball específic en altres parts del cos. És a dir, si la zona abdominopélvica és estable, el cos es pot dedicar a millorar el gest esportiu i que aquest sigui més eficaç. Quan aquesta zona no funciona del tot bé el cos tendeix a prioritzar-la.
  • Prevé patologies genitouinarias, sexuals i/o menstruals: Amb el pas del temps i sumat a altres factors de risc com a sobrepès i sedentarisme el sòl pelvià es pot veure afeblit o excessivament tensionado provocant que no pugui realitzar bé les seves funcions de contenció d’esfínters o d’estabilització pelviana. Això pot provocar patologies com la incontinència urinària, disfunció erèctil, dolor en la penetració o falta d’excitació sexual, dolor menstrual.
  • Maternitat: Durant l’embaràs el sòl pelvià i la musculatura abdominal són imprescindibles per a aguantar el pes extra i els canvis posturals que es produeixen de manera natural i que poden provocar patologies com la incontinència, la ciàtica, pubalgia i altres disfuncions. En el part el sòl pelvià forma part activa del canal del part i ajuda al bebè a descendir i girar. En el postpart conèixer el teu sòl pelvià t’ajudarà en la recuperació i en la volta a les condicions físiques anteriors.
  • Alleujament del dolor: El coneixement del teu cos i de les estratègies que et poden ajudar a manejar el dolor són imprescindibles en processos dolorosos com la dispareunia, el dolor pelvià crònic, el dolor menstrual…

Com t’ajuda la fisioteràpia?

T’ajudarà a posar consciència al teu cos i al que sents en ell a través de la prevenció. En cas d’una patologia et proposa un programa de rehabilitació per a retornar la funció completa i millorar així la teva qualitat de vida.

Sigui com sigui la teva opció tant en prevenció com en tractament no ho deixis passar, el temps no el cura tot i des de fisioteràpia especialitzada et podem ajudar, diu Itxaso.

Com recomanació general dels millors moments per a revisar el teu Sòl Pelvià poden ser:

  • En un període de descans si ets esportista professional. Tant si el teu esport és d’impacte o no, ja que el sòl pelvià intervindrà sempre.
  • Si estàs pensant ser mare, abans de quedar-te embarassada.
  • Si ja estàs embarassada a partir de la setmana 12-16.
  • Si has donat a llum a partir de les 8-10 setmanes en condicions normals, des del primer dia si hi ha patologia o dolor.
  • Si has passat un període amb diverses infeccions d’orina consecutives o càndides.
  • En el començament de la perimenopausia, quan comencen els desajustaments de la menstruació.

Si vols més informació, truca’ns al 977 249 906.

Comparteix aquesta publicació